Insikt

Redan tidigt i sitt författarskap kom Henning Mankell fram till att han behövde en plats utanför Europa som bas.

Inifrånperspektiv

Från Maputo i Moçambique kan han se hur vi lever i västvärlden. Både det som är bra och det som är mindre bra, och hur det påverkar livet långt borta i Afrika. Han kan se hur västländer går till väga när de vill hjälpa. Oftast blir lösningar genomförda för människor i nöd i ivern att hjälpa, istället för att hjälpa afrikaner att hjälpa sig själva. Få lyssnar först på vad som behövs för att sedan ge stöd för självhjälp. I sökandet efter ett utifrånperspektiv fick han med andra ord ett inifrånperspektiv.

Utomlands

Insikterna har präglat författarskapet i stor grad. Mankells böcker är översatta till 36 språk. Därför har läsare i många länder fått lära känna Sofia som förlorade både sin syster och sina ben när de gick på en mina i skogen. Eller den 10-årige gatupojken Nelio som en kväll blir skjuten och ligger döende. På en natt berättar han sitt livs historia för en man som också lever på gatan. Sedan dör Nelio.

Mest känd är Henning Mankell som deckarförfattare för kriminalromanerna om kriminalkommisarie Wallander i Ystad. Många av de böckerna har också anknytning till Afrika.

Teater i Mocambique

Teaterensemblen Mutumbela Gogo verkar på Teatro Avenida i Maputo, Moçambique. Henning bor en stor del av året i Maputo och kom att intressera sig för ensemblens arbete. Han stödjer den och är med som en fri konstnärlig ledare och resurs för teatern.

De flesta i landet kan inte läsa eller skriva. En viktig del av arbetet är därför att åka ut till byarna och ge föreställningar med syftet att sprida information och att gestalta det som händer i samhället.

Afrikanska författare ut i världen

När Mankell fyllde 50 år instiftade hans dåvarande förlag, Ordfront, ett pris till hans ära som heter Afrikas röst. Det låg i linje med Mankells vilja att hjälpa afrikanska författare att nå utanför kontinenten.

Diktaren José Craveirinha som fick priset 2002 är en av hans personliga favoriter. Hans poesiböcker har en självklar plats i Mankells bokhylla.

Debattör

Med jämna mellanrum hittar man Henning som debattör, krönikör eller som intervjuad i tidningar. Ofta är det med anknytning till Afrika och staden Maputos unga och mindre bemedlade befolkning. Pennan glöder när han skriver och berättar om sina hjärtefrågor.

Skrivandet är ett sätt att försöka påverka världen till det bättre. Mankell väjer inte att berätta om det som gör ont att veta.

Logotyp

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2015-06-02 13.10
av Patrik Byström