Uppväxt

Snöbollar

Som nummer tre i syskonskaran föddes Henning Mankell den 3 februari 1948 i Stockholm. När han var 2 år flyttade familjen till Sveg i Härjedalen där hans pappa blev häradshövding. Föräldrarna skiljde sig efter ett tag och mamman flyttade. Kvar fanns pappa, syskon och all personal på Tingshuset som såg efter honom.

Drömmar

På övervåningen i Tingshuset hade Henning sitt rum med utsikt över Ljusnan. Som liten drömde han om Afrika och föreställde sig hur det skulle vara att leva där. Ljusnan blev Kongofloden och timmerstockarna var krokodiler. Som 22-åring fick ha se Kongofloden på riktigt.

Inspiration

Henning brukade sitta och lyssna på de vuxna när de satt och pratade. Pappas vänner var nämndemän och domare som talade mycket om brott och straff. Föga anade de att de blev en inspirationskälla för kriminalromaner.

Mankell i skolan

Skolgång

Amanda Olsson, en sträng lärarinna på Norra skolan, lärde honom att läsa och skriva. "Det var där bokstäverna slutade att hoppa" minns Mankell. Han var flitig i skolan och fick bra betyg. Bästa ämnena var muntlig framställning, läsning, historia och geografi där han fick betyget litet a.

Vid 13 års ålder flyttade de till Borås. Men där var skolan inte lika rolig längre. Henning hoppade av gymnasiet och levde ett kringflackande liv som journalist, dramatiker och författare. Han var även till sjöss ett tag.

Två hem

Numera har han infriat sin dröm om att bo i Afrika. Mankell har två hem, ett i Maputo i Moçambique och ett i Göteborg. Att se saker från ett annat perspektiv än sitt eget har blivit en tongivande drivkraft i skrivandet.


Logotyp

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2015-06-02 13.11
av Patrik Byström