Härjedalens Fjällmuseum

13 juni-30 september 2015

Queering Sápmi - samiska berättelser bortanför normen

Utställningen visas 28 februari - 30 april samt 13 juni - 30 september 2015.

Härjedalens Fjällmuseum arbetar under rubriken Stereoskop - bilder av oss och dem med olika typer av berättelser, frågor och perspektiv, som inte alltid är så synliga, men som kan ge nya perspektiv på fjällvärlden.

Vi är därför glada och stolta över att få stå värd för utställningen och demokratiprojektet Queering Sápmi - samiska berättelser bortanför normen under 2015.

Hur är det att vara minoritet i en minoritet? Skaver eller berikas identiteterna av varandra? Vad finns det för utrymme att bryta mot normer i en grupp där traditioner är viktiga för att bibehålla samhörighet?

Utställningen lyfter fram queera samiska livsberättelser, som på olika sätt visar att människan är större än mallen. Individernas erfarenheter står i fokus, och skildras med starka och gripande texter och bilder.

Aktiviteter i samband med vernissagen lö den 28 februari under den samiska festivalen Lopme Naestie annonseras senare. Se även http://lopmenaestie.se/länk till annan webbplats och http://queeringsapmi.com/länk till annan webbplats.

Museets ordinarie entréavgift gäller.