Bredband & telefoni


2017-11-22
Fiber till byn
På grund av svårighet med att få in anbud vid de olika upphandlingarna m.m. kom arbetena i inte igång förrän i mitten av september 2017. Vi började med Vemhån och hade även planerat påbörja arbetena i Glöte under hösten. Kommunens entreprenör har hittills grävt ca 6 km av totalt ca 16 km i Vemhån. Arbetena i Glöte har inte påbörjas.
Se mera

2017-08-23
Utbyggnaden av fiber fortgår
För utbyggnaden av fiber till byarna Glöte, Vemhån, Ytterberg, Remmen, Västansjö och Långå har nu (äntligen) första byggmötet genomförts.
Se mera

2016-03-09
Beslut om stöd till fiber
För första gången sedan 2013 har länsstyrelsen nu kunnat fatta beslut om stöd till utbyggnad av fiberinfrastruktur på landsbygden. Härjedalens Kommun har tillsammans med byarna Glöte, Vemhån, Ytterberg, Remmen, Västansjö och Långå lämnat in en ansökan till Länsstyrelsen om stöd till finansiering av fiberutbyggnaden i byarna.

I Länsstyrelsens pressmeddelande finns bara 3 av byarna med men ansökan är godkänd i enlighet med inlämnad ansökan. Alla 6 byarna kommer alltså ingå i projektet.

Härjedalens kommun deltog i en länsgemensam upphandling under 2002-2003. Resultatet av den gemensamma upphandlingen för skapande av en IT-infrastruktur med bredbandskapacitet har resulterat i att Åre, Berg, Bräcke, Krokom, Ragunda och Strömsund valt att anlita samma leverantör, Teracom AB. Östersund valde Jämtkraft AB och Härjedalen valde Härjeåns Nät AB. Denna gemensamma satsning bidrog starkt till att vi lyckades nå fler orter än vad vi från början trodde var möjligt.
 
Härjedalens kommun har den 4 november 2003 tecknat avtal med Härjeåns Nät AB om etablering av IT-infrastruktur med bredbandskapacitet enligt innehållet i förordningarna 2001:350 (Stöd till kommuner för anläggande av ortssammanbindande telenät m.m.) samt 2000:1469 (Stöd till kommuner för anläggande av lokala telenät).
 
Samtliga beslutade ortnoder i Härjedalens kommun är tagna i drift och slutredovisades 2007. Driftsatta ortsnoder finns i Björnrike, Bruksvallarna, Byvallen, Funäsdalen, Glöte, Hamra, Fjällnäs, Hede, Hedeviken, Herrö, Ljusnedal, Lillhärdal, Linsell, Lofsdalen, Långå, Mittådalen, Messlingen, Ramundberget, Sveg, Ulvkälla, Tänndalen, Tännäs, Vemdalen, Vemdalsskalet, Vemhån, Ytterberg, Ytterhogdal, Äggen, Älvros, Överberg  och Överhogdal.

Det genomförda etableringsarbetet innebär att en teoretisk täckning på över 90% av hushållen och företagen i kommunen har skett. Den infrastruktur som etablerats är enligt avtalsvillkoren konkurrensneutral, vilket innebär att alla tjänsteleverantörer kan erbjuda sina tjänster på lika ekonomiska villkor.

Mer information om bredbandet hittar du på www.harjeans.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

EU-flagga
EUROPISKA UNIONEN
Europeiska regionala
utvecklingsfonden
Datakablar

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2018-12-06 15.11
av Anna Elfqvist