Telefoni

Uppmärksamheten på de begränsade möjligheterna till telekommunikationer i olika delar av landet har ökat. En bidragande orsak kan vara teknikskiftet där Telia nu påbörjat utbytet av "kopparnätet" mot fast monterad mobiltelefoni. Totalt beräknas 50 000 abonnenter att bli berörda.

30 november 2017 genomför Telia Company en övergång från det traditionella kopparnätet i Härjedalen till tjänster baserade på mer framtidssäkra lösningar, främst via fiber- och mobilnät.
Se mera om övergången

Problem och möjligheter

  • Lagen om telekommunikation ger medborgare rätt till telefoni till det fasta boendet. Normalt är det operatörens uppgift men Post- och telestyrelsen (PTS) kan ge stöd där så behövs.
  • Telia har ett behov att montera ner delar av det fasta nätet (kopparnätet). Det har funnits brister kring hur man informerat berörda samt hur det fungerat efter inkoppling av den fast monterade GSM-telefon som är ersättningen.
  • Dessa abonnenter har idag inte tillgång till bredband via ADSL. Rätt utbyggt ger denna ersättning även möjligheter till mobilt bredband.
  • Vidare finns det också brister i mobiltelefontäckning inom ett antal områden men också ett växande problem med att kapaciteten inte räcker till.
  • Därutöver så finns det behov av ökad kapacitet och fler anslutningsmöjligheter till bredband via ADSL, fiber eller mobilt bredband.

Denna sida skall försöka samla den information som finns samt även ge vägar för kontakt med operatörer och myndigheter.

Telias information om teknikskiftet

Informationsmaterial från Telia om teknikskiftetPDF (pdf, 256.7 kB)
Telia kundtjänst om teknikskiftetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

PTS — Post- och telestyrelsen

PTS upplysningstjänst angående förändringarna i fasta telenätet

—Står du utan fungerande telefoni ska du känna att staten tar din oro och frustration på allvar. Det är därför PTS öppnar sin upplysningstjänst. Som myndighet och oberoende part kan de nu erbjuda den enskilda medborgaren hjälp och rådgivning. Genom att PTS fått upplysningstjänsten på plats så snabbt så kommer sannolikt många frågetecken att kunna rätas ut innan de blir problem, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

PTS upplysningstjänst nås helgfria vardagar kl 09.00-15.00, tfn 020-075 00 70.

Information om upplysningstjänsten hittar du på:
www.pts.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Telefon

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2016-09-12 13.18
av Henry Jonasson